In articolul acesta m-am decis sa fac o scurata descriere a indragitului vin Muscat Ottonel.
Familia de struguri muscat este cea mai raspandita si cea mai veche specie de struguri de pe glob, fiind raspandita pe toate continentele .
Particularitatea acestui soi consta in buchetul aromatic foarte intens cu caractere florale, astfel muscatul se diferentiaza de celelalte specii ale vitis vinifera prin prezenta linalolului. Linalolul este un tip de alcool lichid ce contine o foarte puternica aroma de vanilie. Aceasta substanta este de asemenea folosita in industria parfumurilor.
Astfel, cu o concentratie mare de linalol, strugurii din familia muscat au fost impartiti in diverse soiuri cum ar fi Muscat Ottonel si Muscat Hamburg, acesta din urma fiind un strugure de masa. Acesfel doua soiuri din familia muscatului au particularitatea fata de celelalte din aceasta familie ca rezista la temperaturi foarte scazite, de aceea Otonelul este foarte raspamdit in Romania si tarile din Europa de Est. Momentan in tara noastra existand aproape 8000 de ha de vie Ottonel care atentie, ar trebui sa se produca aproximativ 5000 tone de vin anual, adica 5 milioane de litri de otonel . Pentru a va face o idee despre "autenticitatea" vinului cam 1 pahar de 250 ml pe an pt fiecare roman.... Asta daca nu s-ar exporta deloc...
Vinul din Ottonel este obtinut prin macerarea strugurilor si pastrarea lor pe bobite cam cateva ore , apoi fermentatia realizandu-se la maxim 10 grade celsius pentru ca vinul sa imprumute cat mai mult din aroma mai sus mentionata. Daca se doreste un vin sec se lasa fermentatia pana la capat. Daca se doreste un vin demidulce, fermentatia alcoolica trebuie oprita mai din timp, astfel ramanand un rest de zahar rezidual nefermentat iar taria alcoolica mai scazuta, undeva la 11%.
Acest vin este in special servit la desert , fiind dulce si puternic aromat este ca un magnet pentru doamne si domnisoare. Variantele de Ottonel sec si demisec sunt indicate a fi servite cu peste, vinul avand o culoare mai deschisa , un galben pai, asortandu se cu pestele dar si completand prin aroma puternica aroma fada a pestelui.
Sfaturi pentru cei ce si doresc sa si faca Ottonel acasa:
Deoarece Ottonelul este un strugure destul de rar sa se asigure ca atunci cand cumpara, cumpara numai struguri Ottonel nu si alti struguri in sac si deasupra cateva kg de Ottonel.
Fiind si un strgure de masa acesta nu are un continut foarte mare de zahar iar taria lui alcoolica , va fi de undeva la 10-11% alc daca e facut acasa. Astfel se poate din cauza temperaturii pe care nu o puteti controla ca vinul sa se opreasca din fermentatieai devreme si sa fie slab. Astfel este predispus bolilor precum floarea sau oxidarea.
Solutia pt a preveni aceste probleme neasteptate ar fi cupajarea strugurilor cu Feteasca Regala sau Sauvignon Blanc iar vinul rezultat va avea un buchet mai discret dar va fi mai tare si mai rezistent la boli.
1. Cosmin - "Crama Marvin - Producator si Distribuitor de vin Alb 100% natural, procesat la cele mai inalte standarde.
Detalii la tel : 0724.286.783" - 2016-11-01 10:00:442. ionut - "Bun vinul, dar cam scump." - 2015-02-05 11:07:183. mihai - "am cumparat de la vinaria din cartier de mai multe ori vin din ottonel sau diverse cupaje, dar chiar de la acelasi producator vinul difera ca aroma, odata este mai aromat , altadata este mai putin aromat, sincer nu mi se pare ok acest lucru , cum imi pot da seama daca aroma este autentica sau nu" - 2015-02-04 11:01:044. admin - "pentru a gasi un ottonel autentic, parerea mea este sa incercati la crame direct care au muscat ottonel ca si plantatie, pentru detalii ma puteti contacta la 0740053229" - 2014-10-26 12:40:245. marius - "unde putem sa gasim un ottonel autentic in romania?" - 2014-10-26 11:39:05